EVROPA A ISLÁM: PŘÁTELSTVÍ, NEBO VÁLKA?

Napětí ve světě se stupňuje, teroristé se velmi často zaštiťují islámem. Začíná skutečně

souboj kultur, nebo je náboženství zneužito k boji o moc?

Krátce poté, co se zřítilo letadlo Airbus A320 německé aerolinky Germanwings na trase z Barcelony do Düsseldorfu, a nikdo ještě neznal k tomuto případu podrobnosti, se na internetu začali ozývat muslimové ze všech koutů světa s komentáři jako: „Jenom doufám, že pilot nebyl muslim.“

 

Islamofobní tendence v poslední době stoupají stále rychleji a rychleji – ať už je to z důvodu očividně expandujícího „Islámského“ státu, či útoku na redakci francouzského časopisu Charlie Hebdo. Bohužel za těmito náhlými tendencemi poněkud zaostává zdravý rozum a selhává zde základní lidská kognitivní schopnost, tedy rozeznat od sebe dvě rozdílné věci. V tomto případě jsou těmi rozdílnými věcmi pojmy terorista a muslim.

 

Mělo by být totiž zcela zjevné, že francouzský policista Ahmed Merabet, který zaplatil životem za to, že se snažil zastavit útočníky na redakci Charlie Hebdo, a byl sám muslim, nebyl terorista. Stejně tak by mělo být zjevné, že smrt 150 pasažérů letadla je tragédií bez ohledu na to, zda pilot byl či nebyl muslim. Kdyby to však bylo pro všechny stejně zjevné, uvědomili bychom si, jaké nedozírné následky může naše neustálá generalizace a uplatňování teorie kolektivní viny mít.

 

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Nejnovější od Nina Djukanovič

Zanechat komentář

Ujistěte se, že zadáte požadované informace, tam kde je vyznačeno (*). Kód HTML není povolen.

Kontakt

Máte dotaz, stížnost, nabídku nebo nám chcete jen napsat svůj názor? Nyní máte možnost. Pište přímo šéfredaktorovi na mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na facebookovou stránku www.facebook.com/ttruhlablog.

Login

Vyhledávání

Go to top