Je Islámský stát skutečným rizikem, nebo jen virtuálním nebezpečím?

Šimon Jůn

Tato otázka tíží většinu dnešního světa pokud dojde řeč na problémy Blízkého východu. Na začátku úvahy bychom si měli uvědomit co to je Islámský stát. Je to území, nad kterým drží kontrolu náboženští fanatici nebo je to jen dokonale postavený klam? Klam je možná až moc silné slovo. Tento problém můžeme vnímat tak, jak nám ho předkládají západní média, politici a jiné autority vládnoucí západnímu světu. Nebo na to můžeme koukat ze strany Islámského státu a prostředků, které používá k šíření své propagandy.

Podle mého názoru je Islámský stát dokonalá “obchodní společnost”, která funguje na základních lidských pudech a potřebách. Proč si myslím, že jde spíše o “obchodní společnost” než o stát? Odpověď je zcela jednoduchá. Islámský stát vyváží jednu z hlavních surovin dnešní doby, ropu. Každý den za ni na oficiálním trhu získá přes 7 milionů korun, což je v přepočtu dvě miliardy korun ročně. (Pro přehlednost doplněno sloveso. pozn. redakce).  A to je moje jednoduchá odpověď na otázku proč vznikl  Islámský stát, proč existuje a ještě nějaký čas bude existovat.

Islámský stát sám o sobě není a nikdy nebyl nebezpečím pro západní svět, ale jen možným ekonomickým protějškem. Nebezpečné jsou však jeho radikální složky, které spíše než pod Islámský stát spadají pod sebe samé a snaží se rozšířit svoje přesvědčení všude, kde to je jen možné a kde jsou to schopná zachytit veřejná média.

Proto bych rád dodal na závěr: Nebojme se islámského státu, protože nepředstavuje nebezpečí pro dnešní svět. Bojme se lidí, kteří jsou pro svoje přesvědčení ochotni nejen zemřít, ale i obětovat životy jiných, často bezbranných a nezainteresovaných lidí, kteří žijí kolem nás.

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Zanechat komentář

Ujistěte se, že zadáte požadované informace, tam kde je vyznačeno (*). Kód HTML není povolen.

Kontakt

Máte dotaz, stížnost, nabídku nebo nám chcete jen napsat svůj názor? Nyní máte možnost. Pište přímo šéfredaktorovi na mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na facebookovou stránku www.facebook.com/ttruhlablog.

Login

Vyhledávání

Go to top